Haber

Yunanistan’da ‘F-16’ tepkisi: ‘Türkiye’nin garantilerine güvenmek iyimserliktir’

LEFKOŞA – Washington yönetimi, F-35 savaş uçaklarının Yunanistan’a, yeni nesil F-16’ların ise Türkiye’ye satışı için düğmeye bastı. ABD, eş zamanlı olarak Yunanistan ve Türkiye’ye yeni savaş uçağı satışını onayladı. Başbakan Kyriakos Miçotakis, söz konusu onayı Yunanistan’ın ulusal savunması açısından ‘temel taş’ olarak yorumlarken muhalefet buna karşı çıktı.

Başbakan açıklamasında tahmini maliyetin 8,6 milyar dolar olduğunu vurgulamaktan kaçındı ve “çok uygun koşullarla çok büyük bir silah paketi alacağını” savundu ancak Miçotakis’in bu açıklaması muhalefeti ikna etmedi.

Efimerida ton Sintakton gazetesi, Yunanistan’ın tahmini maliyeti 8,6 milyar dolar olacak şekilde 40’a kadar yeni nesil F-35 savaş uçağı satın alma yolunda ilerlediğini paylaştı. ABD’nin ‘kazançlı silah satışları’, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin İsveç’in NATO üyeliğini onaylaması, Joe Biden’ın Ankara’nın talebinin kabulü için Kongre’ye baskı yapması ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsveç’in katılım protokolünü imzalamasının ardından geldi. vurguluyor.

İKİ YILLIK DİPLOMATİK MARATON

Yunan basınına göre, ABD Kongresi’ne yapılan resmi bildirim, İsveç’in üyeliği ve Washington’un iki müttefikine yeni savaş uçakları satması zemininde yaklaşık iki yıl süren diplomatik maratonu fiilen sona erdirdi. Geçtiğimiz yılın başında yaşanan büyük depremlerin ardından Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde görülen gevşeme, ABD-Yunanistan-Türkiye hattındaki diplomatik maratonun merkezinde yer alıyor. Ege Bölgesi’nde gerilimin azalmasının ardından ABD’den her iki müttefike de silah satışının önü açıldı.

Efimerida ton Sintakton gazetesinin haberine göre, Washington’da hazırlanan Teklif ve Kabul Mektubu’nun (LOA) 15 gün sonra sırasıyla Atina ve Ankara’ya gönderilmesi bekleniyor.

MUHALEFETTEN ‘TÜRKİYE’ DETAYI

ABD’den gelen onayın ardından Miçotakis, 8,6 milyar dolar değerindeki F-35 alımıyla ‘Ege’deki askeri istikrarın Yunanistan lehine şekillendiği’ mesajını verdi. Mitsotakis, şu ifadeleri kullandı: “Bugün ulusal savunmamız ve Yunan diplomasisi açısından önemli bir gün. Çünkü ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’den aldığım mektup, Yunan-Amerikan bağlantılarının stratejik derinliğini vurguluyor ve mühürliyor. Yunanistan 40’a kadar satın alacak” yeni nesil F-35 savaş uçakları.” “Fakat aynı zamanda Silahlı Kuvvetlerin ve Yunan Sahil Güvenliğinin üç kolunu da kararlı bir şekilde güçlendiren çok büyük bir ekipman paketine de sahip oluyor.”

Mitsotakis’in değindiği savunma paketinde fırkateynler, C-130 nakliye uçakları, zırhlı tanklar ve askeri mühimmat yer alıyor. Yunanistan Başbakanı’na göre söz konusu paket Yunan vergi mükelleflerine herhangi bir yük getirmeyecek.

SYRIZA’DAN ‘MALİ YÜK’ UYARISI

Kongre’nin F-35 savaş uçaklarının Yunanistan’a ve F-16 savaş uçaklarının Türkiye’ye satışına onay vermesi siyasi tartışmalara yol açarken, muhalefet partileri hükümeti “Türkiye’den teminatsız garantiler almakla” ve “silahlara yakıt ikmali yapmanın bedelini halka ödetmekle” suçladı. Türkiye ile yarışın.” Ana muhalefet partisi SYRIZA – İlerici Güçler’den yapılan açıklamada, parti lideri ve partiden bir heyetin, F-35 uçağı alımı da dahil olmak üzere silah programları hakkında bilgi almak üzere Milli Savunma Bakanlığı’nı ziyaret edeceği belirtildi. .

Açıklamada, ABD’nin Türkiye’ye onayladığı F-16 satışı ve modernizasyon programı kapsamında ABD’nin Ankara’ya şartlar getirip getirmeyeceği konusunda hükümetten bilgi beklendiği kaydedildi. Ana muhalefet partisine göre, ABD Senatosu Liderleri ve Kongre Komiteleri’nin açıklamalarında, uçağın Yunanistan ve Kıbrıs’a karşı kullanılmamasına şart koşulduğuna dair şimdilik bir ifade bulunmuyor.

SYRIZA’nın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Başbakan’ın ABD’nin ‘ücretsiz’ ekipman sağlayacağı yönündeki açıklamasının hatalarla dolu olduğunu bilmeye Yunan halkının hakkı var. Çünkü ABD silahlı kuvvetlerinin eskimiş saydığı silahların operasyonel yetkinliğe kavuşması için yenilenmesi ve modernize edilmesi gerekiyor. Son olarak Yunanistan, “Silahlı Kuvvetlerde önemli sayıda istifanın olduğu bir dönemde, silahlanma programlarına yönelik büyük ek harcamaları tartıştığımızı vurgulamak isteriz. Bu istifalar, Silahlı Kuvvetler’de çalışan kadın ve erkeklerin ve ailelerinin her gün karşı karşıya kaldığı sorunlara acil çözüm bulunması gerektiğine işaret ediyor.”

PASOK: MECLİS’E BİLGİ VERİLMEDİ

PASOK-Değişim Hareketi Meclis Sözcüsü Dimitris Mantzos, Yunan kamu yayıncısı ERA’ya yaptığı açıklamada, “F-16’ların Türkiye’ye satışı, Türkiye’nin Batı ile kendi lehine müzakere etmeye devam ettiği yönündeki endişelerimizi doğruluyor.” Mantzos dedi ki:

“Ülkenin silahlanma programı hakkında gazete kupürlerinden bilgi sahibi olmamalıyız. Yeni yıl öncesinde savunma doktrinimizde ve silahlanma programımızda değişiklik olacağına dair bilgi sızıntılarına tanık olduk. Silahlanma komitesinde, parlamentonun korumalı ortamında. Siyasi güçlerin kanun gereği bilgilendirilmesi gerekiyor.

F-16’ların Türkiye’ye satışı, Türkiye’nin Batı ile kendi lehine işleyen bir pazarlık peşinde olduğu yönündeki korkularımızı doğruluyor. Umutsuz bir çatışma senaryosunda bu silahların (F16’lar) ve özellikle uçakların ülkemize karşı kullanılmayacağının garantisini ülkemiz nasıl alabilir acaba? Türkiye Cumhuriyeti’nin bu tür garantilerine güvenmek aşırı iyimserlik ve kesinlikle risklidir. “Türkiye’den alınan garantiler gerekli ama yetersiz.”

KKE’DEN MİÇOTAKİS’E ‘İYİYİCLİK’ SUÇLAMASI

Yunanistan Komünist Partisi (KKE), yaptığı yazılı açıklamada hükümetin planlarını eleştirerek, “ABD’den gelen yeni silah paketinin, Sayın Mitsotakis’in ikiyüzlü bir şekilde iddia ettiği gibi, ülkenin ne savunmasıyla ne de egemenlik haklarıyla hiçbir ilgisi yoktur. ” Açıklama şöyle devam etti: “Hükümet, ülkenin ABD-NATO planlarına ve bölgedeki savaşlara katılımına hizmet ederken, Türkiye ile bedelini halkın ödediği silahlanma yarışını körüklüyor.”

YENİ SOL: Türkiye İLE SİLAH YARIŞINA GEREK YOK

Son aylarda SYRIZA’dan ayrılarak parlamentoda temsil edilmeye başlayan Yeni Sol da konuyla ilgili hükümeti eleştiren bir açıklama paylaştı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Hükümet, ABD, Yunanistan ve Türkiye arasındaki askeri silahlanma sarmalının yeni aşamasını, savaş endüstrilerine on milyarlarca dolar harcamayı kutluyor. F-35 alımı, eğitim adına Yunan vergi mükellefleri tarafından finanse edilecek, Ülkeye sağlık ve altyapı yatırımları yapılıyor.Ayrıca aksi yöndeki teyit ve övünmelere rağmen Amerikalıların Türkiye’ye F-16 satacağı gerçeği de göz ardı ediliyor.

Yunanistan’ın güçlü bir savunmaya ihtiyacı var. Ancak ülkenin komşusuyla geleceğini ipotek altına alan bitmek bilmeyen, maliyetli bir silahlanma yarışına ihtiyacı yok. Bu nedenle iki ülke arasındaki sorunların çözümü için diplomasi ve birlikte barış içinde yaşama hedefinin ön planda tutulduğu Türk-Yunan diyaloğunun bir an önce başlatılması gerekmektedir. “Hükümeti belirsizlikten uzak, kararlılıkla bu yolu takip etmeye çağırıyoruz.”

celikhanajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu