Yoksul Olan Gençlerde Sosyal Medya Bağımlılığı Daha Fazla!
Sosyal medya platformları artık hayatımızın bir kesimi hâline gelmiş durumda. O denli ki dünya nüfusunun değerli bir kısmı, daima olarak Facebook, Instagram Twitter, WhatsApp, TikTok ve daha birçok emsal platformu kullanıyor. Artık yapılan bir araştırma ise bu şekil mecralar hakkında çarpıcı bilgileri ortaya koyuyor.
Information, Communication and Society üzerinden yayımlanan çalışma, düşük gelirli gençlerde toplumsal medya bağımlılığının daha fazla olduğunu ortaya koydu. Milletlerarası bilim insanları tarafından yürütülen araştırmada, toplumsal medya platformları ve anlık iletileşme uygulamalarının kullanımı incelendi.
Düşük gelirli gençler, statü için fotoğraf ve görüntü paylaşmaya daha yatkın
Bulgular, ekonomik eşitsizlik ile toplumsal medyanın kullanımı ortasında bir ilgi olduğunu gösterdi. Araştırmacılar, toplumsal medya kullanılmadığında kendini makûs hissetmek, platformları bırakmaya çalışıp bunu yapamamak, makûs hislerden kaçmak için toplumsal medyayı kullanmak üzere bağımlılığı işaret eden 6 ve daha fazla davranışı gençlerde tespit etti.
Buna ek olarak, durumun öğrencilerin ekonomik durumu ortasındaki farkın daha fazla olduğu okullarda çok daha berbat olduğu da vurgulandı. Çalışmada, 40 farklı ülkeden 179 bin çocuktan bir anket yoluyla elde edilen datalarla bu sonuçlara ulaşıldı. Bu durumun oluşmasının nedenleri hakkında konuşan araştırmacılardan biri de ‘yoksul’ olarak nitelendirilebilecek gençlerin fotoğraf ve görüntü paylaşmayı statü ve güç ile eş tutuyor olabileceğini, bu yüzden de paylaşım yapmaya daha yatkın olabileceklerini belirtti.
Uzmanlar, gençlerin bu ziyanlı davranışlardan korunması için daha fazla tedbir alınması gerektiğini söyleyerek yetkililere davette bulundu. Çalışmanın baş müellifi Michela Lenzi de hükümet yetkililerinin eşitsizlikleri azaltacak ve sıhhatsiz toplumsal medya kullanımının önüne geçecek teşebbüsler yapmasını önerdi